Rujul este accesoriul pe care majoritatea femeilor care doresc sa isi expuna feminitatea il poarta in geanta. Cu atat de multe optiuni disponibile pe piata si varietate de look-uri abordate de celebritati, poate ti-ai dori sa afli care din acestea te-ar avantaja cu adevarat. Citeste mai departe si descopera tot ce trebuie sa stii despre cele mai potrivite nuante de ruj pentru tine!

Asorteaza rujul cu fardul de obraz

In cazul alegerilor vestimentare, pe langa compatibilitatea articolelor cu trasaturile fizice, conteaza si armonia dintre acestea. Similar, cand ne referim la machiaj, este recomandat sa luam in considerare chipul in totalitatea sa si nu sa il divizam in segmente care arata estetic de sine statator dar nu si in combinatie. Unul din aspecte este ca nuanta rujului sa fie in armonie cu fardul de obraz. Ai grija ca buzele si obrajii sa fie pigmentati in nuante din aceeasi familie de culori. Mai exact, daca optezi pentru un ruj portocaliu, asigura-te ca blush-ul tau va fi mai degraba unul piersica decat roz pal, sau daca optezi pentru un ruj nude, combina-l cu un blush aramiu.

Tine cont de machiajul ochilor

Pe langa fardul de obraz, este indicat sa tii cont si de machiajul ochilor. Unii specialisti recomanda asortarea fardului de ochi la nuanta buzelor, in timp ce altii afirma ca acest aspect limiteaza considerabil posibilitatile creative ale machiajului. Ceea ce este sigur este faptul ca selectia culorilor in cazul produselor de make-up functioneaza dupa aceleasi reguli precum cele dictate in pictura. Doua formule clasice pentru crearea armoniei cromatice sunt combinatia intre culori analogice (cele care sunt alaturate culorii de baza, aflandu-se pe ambele parti ale acesteia – se poate folosi orice nuanta, ton sau umbra) spre exemplu oranj si galben, sau cea intre culori complementare (culorile opuse pe cercul cromatic – se pot folosi nuante, tonuri si umbre ale unei culori in combinatie cu cea complementara a sa), cum ar fi albastru si oranj. Nu uita nici de faptul ca teoria culorilor este utila si cand vine vorba de selectarea eyeshadow-ului in functie de culoarea ochilor!

Cunoaste subtonul si tonul pielii tale

Pe langa armonia machiajului per total, un aspect fundamental in alegerea nuantei buzelor este tonul si subtonul pielii tale. In functie de ton, pielea ta poate fi deschisa la culoare, medie, maslinie sau inchisa, iar subtonul poate fi rece (roz), cald (galben) sau neutru. Un truc util care te-ar putea ajuta sa iti dai seama din ce categorie faci parte ar fi sa verifici venele din zona incheieturilor. Daca acestea par a fi verzi, atunci subtonul tau este cel mai probabil cald, iar daca acestea par a fi mai degraba albastre, atunci subtonul tau este rece. A doua modalitate ar fi sa analizezi daca te prind mai bine bijuteriile aurii sau cele argintii. In primul caz se regasesc persoanele cu subton cald si in cel de-al doilea, cele cu subton rece. In cazul in care nu observi o diferenta semnificativa (desigur, lasand la o parte preferintele personale in materie de bijuterii), atunci subtonul tau este probabil neutru, permitand o flexibilitate crescuta.

Odata ce ai realizat care este subtonul pielii tale, opteaza pentru rujuri in nuante cu subtonuri similare. Pentru cel cald, alege rujuri in compozitia carora predomina portocaliul, iar pentru cel rece, albastrul sau purpuriul. Cand vine vorba de tonul pielii, femeile cu pielea deschisa la culoare sunt avantajate de roz, corai, piersica si rosu, in timp ce femeile cu pielea de culoare medie sunt puse in valoare de rujuri in nuante de pruna, caramel sau roz puternic. Pentru cele cu pielea maslinie, nuantele de ciocolata, rosu, roz sau corai sunt ideale, iar pentru cele cu tenul si mai inchis la culoare, burgund, maron sau oranj. Nu uita, asadar, sa optezi pentru nuante potrivite pentru tenul tau, fiind in acelasi timp atenta la subtonurile acestora, pentru a te asigura ca se afla in armonie si cu subtonul pielii tale.

Forma buzelor conteaza

Nu in ultimul rand, nuanta rujului poate fi aleasa si tinand cont de forma si dimensiunea buzelor. Poti aplica un creion de buze intr-o nuanta cu o jumatate de ton mai inchisa decat nuanta rujului pentru a le defini, trasand linia in interiorul sau in exteriorul conturului natural, in functie de marimea lor. Pentru buzele pline se recomanda culorile mate, medii sau inchise. In cazul buzelor mici este de preferat sa se evite nuantele foarte inchise, in timp ce efectele perlate sau metalice vor complimenta aspectul. Buzele subtiri pot beneficia de pe urma unui contur care il depaseste usor pe cel natural si un ruj in culori mate (deoarece textura lucioasa ar trada corectura facuta). Buzele plate se vor putea pune in valoare cu un machiaj realizat din doua nuante de ruj, unul mai inchis si altul cu cel putin un ton mai deschis. Nuanta inchisa se va aplica pe intreaga suprafata a buzelor, evitandu-se centrul acestora, unde se va utiliza culoarea mai deschisa, iar trecerea dintre cele doua culori va fi estompata.

Acum ca ai invatat cum sa alegi nuantele de ruj care iti vin de minune, trebuie sa precizam totusi ca machiajul nu este o stiinta exacta, ci o arta. Exceptiile si abaterile de la reguli, daca sunt alese inteligent si realizate cu maiestrie, dau savoare si starnesc interes. Aplica deci tot ce asimilezi si nu uita sa te si joci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *